Menu

Veelgestelde vragen

Wanneer is castreren raadzaam?

Er zijn verschillende redenen om voor een castratie of sterilisatie voor uw dier te kiezen. Enkel het voorkomen van nestjes is al een belangrijk argument. De voor- en nadelen zullen we hieronder per diersoort bespreken. Houdt er wel rekening mee dat na een castratie en sterilisatie uw dier wat minder energie zal verbruiken; het metabolisme wordt iets vertraagt. Uw dier heeft dan dus minder voer nodig!

Castratie reu

De meeste reuen hoeven niet gecastreerd worden, zeker niet als ze goed opgevoed zijn. Sommige honden staan echter zo sterk onder invloed van het hormoon testosteron, dat ze een sterke territoriumdrang, geslachtsdrift (inclusief weglopen om teven te zoeken), of agressie kunnen vertonen. Een castratie kan dan uitkomst bieden.

Sterilisatie, ofwel castratie teef

Bij een castratie, in de volksmond sterilisatie, van een teef worden de eierstokken verwijderd; officieel heet dit ook castratie, net als bij de mannelijke dieren. Wanneer de baarmoeder er niet goed uitziet, wordt deze ook verwijderd. Teven die niet op jonge leeftijd gesteriliseerd worden, hebben een groter risico om later melkkliertumoren, suikerziekte en baarmoederontsteking te krijgen. We raden meestal aan om uw teefje twee tot drie maanden na de eerste loopsheid te laten castreren. Soms kan er door castratie bij teven een vachtverandering optreden.

Wij castreren een teef laporoscopisch. Dit is een veel kleinere en minder risicovolle ingreep dan bij de reguliere castratie van teven. Zie hiervoor ook de pagina "wat doen wij?".

Castratie kater

Katers kunnen rond de leeftijd van 5 maanden vruchtbaar worden. We raden meestal aan om uw katertje te laten castreren zodra hij gaat sproeien. Bij langer wachten kan het sproeigedrag een gewoonte worden, waardoor dit met een castratie niet meer verdwijnt. Ongecastreerde katers hebben soms de neiging om ver van huis weg te lopen, om poezen te bezoeken, en door de hormonen kunnen zij meer vechten met buurtkaters. Daarnaast kunnen zij virussen oplopen door contact met poezen.

Sterilisatie, ofwel castratie poes

Ook bij de poes is een sterilisatie eigenlijk een castratie. De ingreep is namelijk hetzelfde als bij een teef. Vanaf ongeveer 6 maanden oud kan een poes krols worden, wat vanaf dat moment elke 3 weken terugkomt. Ook een poes heeft een groter risico op melkkliertumoren en baarmoederontsteking als ze niet gesteriliseerd wordt.