Menu

Wat doen wij?

ortho2

Orthopedie is de leer van het steun- en bewegingsapparaat. Dat zijn dus de botten, gewrichten, spieren, pezen en banden.

Problemen aan de botten en de gewrichten is bij honden en katten een uitgebreid specialisme waarvoor u, voor de behandeling, niet bij iedere dierenarts terecht kunt. Ook voor het stellen van de juiste diagnose is kennis en ervaring met alle type operatie technieken van groot belang. In onze dierenkliniek heeft dierenarts H.H.N. Dallenga veel ervaring met orthopedische chirurgie.

Wij beschikken over de specifieke diergeneeskundige kennis en uitgebreide orthopedische apparatuur en bijbehorende faciliteiten, die deze complexe operatieve ingrepen tot een goed einde brengen.

orthopluis

Onze kliniek heeft uitgebreide ervaring met allerlei vormen van orthopedie. Denk aan botbreuken die met platen, schroeven of pennen weer hersteld kunnen worden. Of aan de veel voorkomende knieblessures bij honden, zoals de gescheurde kruisband of ontwrichte knieschijf.

Kruisbandoperatie van de knie.

Bij honden van alle rassen kunnen in de knie kruisbanden geheel of gedeeltelijk afscheuren. Kruisbanden zijn twee banden van bindweefsel die van het bovenbeen naar het onderbeen lopen en de knie stabiel maken. Honden die kreupel zijn als gevolg van een gescheurde kruisband kunnen op diverse manieren geopereerd worden:

  • Kruisbanden kunnen vervangen worden door een kunstband of door een band van lichaamseigen materiaal.
  • De knie kan ook stabiel gemaakt worden door de stand van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen te veranderen. Dit is een knieoperatie volgens een ‘TPLO’ techniek (Tibia Plateau Leveling Osteotomy) deze nieuwe methode bied vooral voor grote honden voordelen.
knie-rontgen

Kijkoperatie in gewrichten (artrhoscopie)

Bij gewrichtsproblemen wordt met een piepkleine camera in een gewricht gekeken (arthroscopie). Zo kan dit gewricht worden beoordeeld en eventueel behandeld, bijvoorbeeld als de kreupelheid veroorzaakt wordt door een los stukje bot of kraakbeen in een gewricht. Dit kan voorkomen bij een vorm van elleboogdysplasie (ED) of osteochondrose dissecans (OCD).

Bekkenkanteling operatie bij heupdysplasie (TPO= Tripple Pelvic Osteotomy).

Bij heupdysplasie is de aansluiting van de heupkop in de heupkom niet optimaal. Dit geeft pijn en kreupelheid bij de hond en vergroot de kans op ontwikkeling van artrose. Deze operatie zorgt er bij jonge honden van grote rassen met slechte heupen voor dat de stand van de heupkop ten opzichte van de heupkom verbetert.